Tedavi Alanlarımız

İmmünoloji

immünoloji

İmmünoloji, bağışıklık sistemimizi inceleyen tıbbi uzmanlıktır. Bağışıklık sistemi, çeşitli hücre ve proteinlerin karşılıklı etkileşimi ve ortak çalışması ile vücudu enfeksiyonlara ve dış etkenlere karşı koruyan savunma sistemidir. Bağışıklık sistemi hücreleri, kemik iliğinde ortak bir kök hücreden gelişir ve proteinler ile birlikte vücuda dağılır.
Bağışıklık reaksiyonumuz birlikte çalışan iki farklı yanıt sisteminden oluşur. Her iki yanıt sistemi de doğuştan gelen ve adapte olabilen yapılardır ve hücre-aracılı ve antikor-aracılı olarak adlandırılırlar.
Hücre aracılı yanıt, vücuda giren yabancı materyallere (hücre, mikrop veya virüs) duyarlı hale getirilmiş beyaz kan hücrelerinin veya lenfositlerin yabancı materyale doğrudan saldırmasıdır. Antikor aracılı yanıt ise, lenfositlerin, yabancı maddeye karşı spesifik antikorlar üreten hücrelere dönüşmesidir.
Bağışıklık sisteminin bu yanıtları, çeşitli nedenlerle olması gerektiği gibi çalışmıyor veya istenmediği kadar çok çalışıyorsa, otoimmünite, alerji ve kanser gibi hastalıklara neden olabilir. Bağışıklık reaksiyonlarının, metabolik, kardiyovasküler ve nörodejeneratif durumlar dahil olmak üzere, immünolojik olarak görülmeyen birçok yaygın bozukluğun ilerlemesine neden olduğu da bilinmektedir.
İmmünoloji, hem sağlık, hem de hastalık durumlarında bağışıklık sisteminin fizyolojik işleyişi, alerjiler, aşırı duyarlılıklar, bağışıklık yetersizliği, organ reddi ve otoimmün bozukluklar gibi durumlarla ilgilenir.
İmmünolojinin ilk odağı, birincil lenfoid organlar olan timüs ve kemik iliğiyken, ikincil lenfoid dokular dalak, bademcikler, lenf damarları, lenf düğümleri, adenoidler de immünolojinin alanındadır.

Back to list