Tedavi Alanlarımız

Hematoloji

hematoloji

Kan ve kan hastalıkları bilimi olan Hematoloji, hemofili türleri, pıhtılaşma bozuklukları, lösemi ve lenfoma dahil olmak üzere kan bozukluklarının ve malignitelerinin tedavileriyle ilgilenir. Kanın vücudumuzdaki fonksiyonları, oksijen ve besin maddelerinin dokulara ve akciğerlere taşınması, kan kaybının önlenmesi için pıhtılarının oluşturulması, enfeksiyonlarla savaşan hücrelerin ve antikorların transferi ve atık ürünlerin, kanı temizleyen böbreklere ve karaciğere getirilmesi olarak sıralanabilir. Hematolojinin de bu fonksiyonların yerine getirilmesi sırasında oluşabilecek aksaklık ve anormalliklerin fizyolojisi, patolojisi, etiyolojisi, teşhisi, tedavisi, prognozu ve önlenmesi ile ilgilendiği söylenebilir.
Hematoloji, temel olarak hastalıkları iyi huylu (kanser olmayan) ve kötü huylu olmak üzere iki grupta inceler. İyi huylu hastalıklara kansızlık, kemik iliği yetersizlikleri, orak hücreli anemi, talasemi, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları ve trombositopeni gibi rahatsızlıklar örnek gösterilebilir. Kötü huylu hastalıklar ise kan kanserleri veya lösemiler olarak sıralanabilir. Lösemi, tüm kanserler arasında görülme sıklığı sıralamasında 15., kansere bağlı ölümler sıralamasında ise 11. sırada yer alır, ilerleyici ve tedavi edilmezse ölümcüldür.
Hematoloji, pek çok tıp alanında olduğu gibi multi-disipliner yaklaşım gerektiren bir branştır. Hematolojinin sıklıkla baş vurduğu kemik iliği nakli, hasarlı veya hastalıklı kemik iliğini değiştirmek için vücuda sağlıklı kan yapan kök hücrelerin yerleştirildiği prosedürdür. Kemik iliğinin çalışmadığı ya da yeterli miktarda sağlıklı kan hücresi üretemediği durumlarda, yapılan kemik iliği nakli hematolojik hastalıkların tedavisinde son derece önemli bir yere sahiptir.

Back to list